Marzysz o bardzo smacznych i chrupiących gofrach? To nic trudnego, poniżej podaję przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Wystarczy trzymać się proporcji:
Składniki na chrupiące gofry:
Uwaga: Olej już jest w cieście, dlatego gofrownicy już nie smarujemy tłuszczem.
Jako dodatek do gofrów polecam dżem ananasowy. Ostatnio próbowałam, dorzuciłam jeszcze do niego troszeczkę pomarańczy i posypki owocowej. Było pysznie.
Smacznego!
![]() |
Image by 1259483 from Pixabay |
Składniki na chrupiące gofry:
- 300 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 65-75 g cukru pudru
- 100 g oleju
- 2 jajka
- 1/2 litra mleka
Suche składniki wsypać do miski. Dolać olej oraz wrzucić jajka. Wymieszać, następnie stopniowo dolewać mleko. Mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Kiedy wlejemy już mleko, możemy wymieszać wszystko mikserem, teoretycznie ciasto może odstać godzinkę. Jednak ja ostatnio robiłam gorfy od razu. Wyszły pyszne, chrupiące.
Uwaga: Olej już jest w cieście, dlatego gofrownicy już nie smarujemy tłuszczem.
Jako dodatek do gofrów polecam dżem ananasowy. Ostatnio próbowałam, dorzuciłam jeszcze do niego troszeczkę pomarańczy i posypki owocowej. Było pysznie.
Smacznego!
Bardzo dobry przepis!
OdpowiedzUsuń