Dlaczego tulipan - ponieważ jeden placek łączy w sobie wiele kolorów i różnych składników. Nie podaję aktualnego zdjęcia, wrzucę je za kilka dni, ponieważ teraz będę właśnie go robić. Zobaczcie jak zrobić smaczny i kolorowy placek.
Składniki:
- 9 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- cukier wanilinowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z wyżej wymienionych składników robimy ciasto. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy do 4 miseczek.
![]() |
pixabay.com |
- Miseczka 1 - dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mieszamy
- Miseczka 2 - dodajemy kisiel wiśniowy bez cukru, mieszamy
- Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy
- Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy
Następnie wykładamy dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy cisto wystygnie przekroić je na pół i przełożyć poniższą masą.
Masa:
- 1 litr śmietany 30%
- 2 galaretki agrestowe
- 2 śmietanowe fixy (zagęszczające)
2 galaretki rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody, musi przestygnąć, ale nie może się ścinać. Ubijamy śmietanę z fixami, do tego dodajemy zimną, płynną galaretkę. Dalej ubijamy. Gdy już będzie dokładnie wymieszana masa, wtedy wykładamy ją na środek ciasta. Zostawiamy trochę, abyśmy mogli posmarować nią wierzch ciasta i posypujemy go mleczną lub gorzką startą czekoladą.
Wspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuń