Zebra - dlaczego wychodzi zakalec?

Zebra to ciężkie ciasto do upieczenia. Mi często wychodzi zakalec, zaczęłam się zastanawiać dlaczego. Tutaj podzielę się z Wami moimi przemyśleniami. 
pixabay.com


Domowa zebra to jeden z najsmaczniejszych placków, pod warunkiem, że się upiecze. Często mam problem z tym plackiem, wyjdzie 1 upieczony na 10 zakalców. Dlaczego tak jest? 

Prawdopodobne przyczyny zakalca:

Ciasto może nie rosnąć z powodu złych proporcji składników, zbyt dużej ilości proszku do pieczenia, czy nieodpowiedniej temperatury w piekarniku. Czasami może być to spowodowane awarią piekarnika, kiedy piekarnik grzeje tylko z dołu, należy zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10 stopni, wstawić ciasto na najniższą półkę, a w połowie pieczenia przestawić ciasto wyżej i jednocześnie zwiększyć temperaturę o 10 stopni.

Przyczyną nie dopiekania ciasta może być też zbyt nowoczesny piekarnik. Jeżeli w piekarniku mamy filtr przeciw tłuszczowy umieszczony na tylnej ściance piekarnika, to powinniśmy go zdjąć na czas pieczenia ciasta.

Przyczyną może być błąd w przepisie. Za dużo ciężkich składników, takich jak tłuszcz, cukier, czy kakao, albo za mało składników o działaniu spulchniających. Zbyt ciężkie ciasto nie będzie chciało rosnąć. W masie będziemy mieli zbyt mało gazu do uniesienia ciasta. Do powstania zakalca przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować surowienie ciasta.


Mąka
Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe, typ 400 lub 450, w przypadku ciasta drożdżowego przyda się mąka typu 500.

Tłuszcz
Taki jak w przepisie, jak jest napisane masło, to musi być masło o zawartości tłuszczu przynajmniej 82%. Masło to nie to samo co margaryna!

Odpowiednia temperatura składników
Najlepiej jest, kiedy wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową. Dlatego przynajmniej godzinę przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki.

Sypkość suchych składników
Przed wrzuceniem mąki do ciasta należy mąką najpierw przesiać przez sitko. Dzięki temu nie będzie zbita, a w cieście nie pojawią się grudki i ciasto będzie lepiej rosło.

Mieszamy tylko w jednym kierunku
Ciasto należy mieszać tylko w jednym kierunku do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Nie dłużej! Zbyt dużo powietrza w cieście też nie jest dobre!

Temperatura pieczenia
W uzyskaniu ładnie upieczonego ciasta może przeszkodzić nam nieodpowiednia temperatura pieczenia. Za duża temperatura powoduje szybkie wyrastanie ciasta, przez co szybko opadnie po upieczeniu i wyjdzie zakalec. Podczas pieczenia powietrze zbyt szybko ulatnia się z ciasta.
Za niska temperatura powoduje powolne ścinanie się ciasta, bąbelki gazu rozszerzają się zbyt wolno i nie nadążają ze spulchnianiem ciasta.
Ważne jest, aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Drzwiczki powinny być szczelne.
Jeżeli o powstawanie zakalca w zebrze, czy w innym cieście podejrzewamy piekarnik, powinniśmy wezwać serwisantów sprzętu AGD, mogę polecić tutaj serwis Technikan. Są w Warszawie i wielu innych miastach w Polsce. Sprawdzą piekarnik, naprawią i dadzą naprawę na wykonaną naprawę.

Komentarze

  1. Uwielbiam to ciasto. Moja mama robiła mi takie, kiedy byłem dzieckiem. Cieszę się, że znalazłem ten przepis, na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz