Przepis na obiad - kasza jaglana z grzybami

Szukasz przepisu na obiad i zastanawiasz się co zrobić z kaszą jaglaną? Dodaj do niej grzyby, np. pieczarki. Poniżej podaję przepis na pyszną kaszę jaglaną z pieczarkami bez mleka i mięsa.






Składniki: 
  • 1 woreczek kaszy jaglanej 
  • 30 dag pieczarek
  • 2 szklanki bulionu 
  • mała cebula
  • ząbek czosnku 
  • koperek
  • pietruszka 
  • 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną tak jak każdy lubi. Myjemy i obieramy pieczarki, kroimy w paseczki.  Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, następnie podsmażamy na głębokiej patelni. Wrzucamy pokrojone pieczarki, chwilkę podsmażamy, ale tylko moment, aby cebula się nie spaliła. Następnie podlewamy wszystko bulionem. Gotujemy pieczarki w tym wywarze. Gdy pieczarki się już ugotują, możemy zagęścić wszystko mąką. Aby zagęścić sos musimy najpierw wymieszać wodę z mąką (w proporcji 2/3 szklanki wody z 1 łyżką mąki). Wodę z mąką wlewamy stopniowo, tym sposobem uzyskamy odpowiednią dla siebie konsystencję, nie musimy wlewać wszystkiego. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Następnie dodajemy trochę posiekanego koperku i pietruszki. Gdy wszystko się zagotuje dodajemy ugotowaną kaszę i wszystko mieszamy. Przez chwilę jeszcze podsmażamy.

Smacznego! 

Ps. Jeżeli macie problemy ze swoim sprzętem AGD i potrzebujecie naprawić lodówkę, czy piekarnik, sprawdźcie, czy Technikan jest w Waszym mieście. Zamówienie na naprawę można zgłosić również przez internet.

Komentarze

Prześlij komentarz