Jak usmażyć rybę, żeby się nie rozlatywała?

Każdy kto lubi delikatne mięso ryby czasami ma problem z jej usmażeniem. Tutaj przygotowałam dla was porady, jak usmażyć rybę, żeby się nie rozlatywała. Czy znacie już wszystkie?
Smażenie ryby na patelni dwustronnej 
Najlepszym sposobem na usmażenie ryby bez jej rozlatywania się jest patelnia dwustronna. Na dwustronnej patelni Happycall rozgrzewamy olej i kładziemy na nim rybę. Ryby nie musimy przewracać łopatką, czy widelcem. Patelnię dwustronną HAPPYCALL wystarczy zamknąć i przewrócić na drugą stronę. Wtedy ryba powoli dojdzie również z drugiej strony. Co więcej, patelnia chroni naszą kuchnię przed rozpryskującym się olejem, czy dymem z potraw.
https://sklep.puregreen.pl/patelnia-dwustronna-titanium-jumbo-grill-happycall.html
Polecana patelnia jest wykonana z tytanu, czyli materiału bezpiecznego dla zdrowia podczas przygotowania potraw. Specjalna silikonowa uszczelka chroni przed wypływaniem oleju, zwiększa ciśnienie wewnątrz patelni, dzięki czemu temperatura wewnątrz jest wysoka, pomimo smażenia ryby na małym ogniu. Co więcej, podczas takiego smażenia ryba nie traci wartości odżywczych. Uchwyt jest wyposażony w silny magnes, dzięki któremu patelnia jest szczelnie zamknięta. Zobaczcie jak ułatwia smażenie na poniższym filmiku:



Inne sposoby na usmażenie ryby bez rozlatywania się:
  • przed smażeniem obtoczymy rybę najpierw w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej
  • smażenie ryby ze skórą 
  • smażenie ryby w głębokim tłuszczu 
  • nie przesuwanie ryby zbyt często podczas smażenia
  • przerzucanie ryby na drugą tylko raz przy pomocy łopatek
  • ryby mrożone rozmrażamy dzień wcześniej i odsączamy z wody
  • przed smażeniem ryba zawsze powinna być dobrze osuszona
Jednak najskuteczniejszym sposobem na usmażenie ryby bez rozlatywania się  patelnia dwustronna. Patelnia tytanowa posłuży nam przez wiele lat, jest doceniana na całym świecie. Przy niej nie musimy się męczyć z przerzucaniem ryby, olej nie pryska, jest zachowana odpowiednia temperatura smażenia i co ważne, ryba nie traci walorów smakowych i zdrowotnych.

Jakie są wasze sposoby na idealnie usmażoną rybę?

Komentarze