Ostatnio naszło mnie na zapiekankę z mięsem mielonym. Wyszła bardzo smacznie. Przepis poniżej.
Składniki:
Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie" go makaron). Gotujemy wszystko na patelni i zagęszczamy jogurtem naturalnym. Oczywiście najpierw jogurt hartujemy, aby w sosie nie było białych grudek.
W międzyczasie gotujemy makaron, a sery ścieramy na tartce, na dużych oczkach.
Następnie połowę ugotowanego makaronu wsypujemy do naczynia żaroodpornego, na makaronie rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów mozzalella (żółtym) i gouda. Następnie znów nakładamy resztę makaronu, sos z mięsem i na wszystko przysypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia sera.
Smacznego!
U mnie zapiekanka zniknęła w jeden dzień. Jest to dosyć prosty i w miarę tani przepis. U mnie wszystkim smakowało. Po jedzeniu nazbierało się talerzy, ale jak zwykle musiało się coś popsuć, a konkretnie zmywarka. Jeżeli Wy też macie uszkodzony sprzęt AGD, polecam serwis Technikan.pl Panowie spisali się na medal i na drugi dzień zmywarka została naprawiona. Polecam
Składniki:
- 0,7 kg zmielonej szynki
- 0,2 kg sera gouda
- 0,2 kg sera mozalerra żółty
- mały przecier pomidorowy
- 0,5 kg makaronu (np. muszelki)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz)
Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie" go makaron). Gotujemy wszystko na patelni i zagęszczamy jogurtem naturalnym. Oczywiście najpierw jogurt hartujemy, aby w sosie nie było białych grudek.
W międzyczasie gotujemy makaron, a sery ścieramy na tartce, na dużych oczkach.
Następnie połowę ugotowanego makaronu wsypujemy do naczynia żaroodpornego, na makaronie rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów mozzalella (żółtym) i gouda. Następnie znów nakładamy resztę makaronu, sos z mięsem i na wszystko przysypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia sera.
Smacznego!
U mnie zapiekanka zniknęła w jeden dzień. Jest to dosyć prosty i w miarę tani przepis. U mnie wszystkim smakowało. Po jedzeniu nazbierało się talerzy, ale jak zwykle musiało się coś popsuć, a konkretnie zmywarka. Jeżeli Wy też macie uszkodzony sprzęt AGD, polecam serwis Technikan.pl Panowie spisali się na medal i na drugi dzień zmywarka została naprawiona. Polecam
Na szybki obiad w sam raz :)
OdpowiedzUsuń