Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Ostatnio naszło mnie na zapiekankę z mięsem mielonym. Wyszła bardzo smacznie. Przepis poniżej.


Składniki:
  • 0,7 kg zmielonej szynki 
  • 0,2 kg sera gouda
  • 0,2 kg sera mozalerra żółty 
  • mały przecier pomidorowy 
  • 0,5 kg makaronu (np. muszelki)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • pół cebuli 
  • ząbek czosnku 
  • przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz)
Przygotowanie: 
Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie" go makaron). Gotujemy wszystko na patelni i zagęszczamy jogurtem naturalnym. Oczywiście najpierw jogurt hartujemy, aby w sosie nie było białych grudek.

W międzyczasie gotujemy makaron, a sery ścieramy na tartce, na dużych oczkach.

Następnie połowę ugotowanego makaronu wsypujemy do naczynia żaroodpornego, na makaronie rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów mozzalella (żółtym) i gouda. Następnie znów nakładamy resztę makaronu, sos z mięsem i na wszystko przysypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia sera.

Smacznego!

U mnie zapiekanka zniknęła w jeden dzień. Jest to dosyć prosty i w miarę tani przepis. U mnie wszystkim smakowało. Po jedzeniu nazbierało się talerzy, ale jak zwykle musiało się coś popsuć, a konkretnie zmywarka. Jeżeli Wy też macie uszkodzony sprzęt AGD, polecam serwis Technikan.pl Panowie spisali się na medal i na drugi dzień zmywarka została naprawiona. Polecam

Komentarze

Prześlij komentarz