Budyniowiec na kruchym cieście ze śliwkami, to placek, który zniknie w mgnieniu oka. Poniżej przestawiam przepis na dużą blachę.
Przepis na ciasto kruche:
![]() |
Budyniowiec na kruchym cieście |
- 50 dag mąki
- 10 dag cukru
- 25 dag masła
- 3 jaja
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część wyłożyć na blachę, przypiec przez około 10-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim budyniową masę, włożyć przekrojone na pół śliwki. Drugą połowę ciasta można rozwałkować i położyć na masie budyniowej. Na powyższym zdjęciu zamiast wałkowania, skubałam ciasto. Wyszły kruszonki.
Piec ciasto przez kolejne około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masa budyniowa:
- 4 budynie na 1/2 litra mleka
- 1,5 l mleka
Gotujemy jak zwykły budyń. Masa będzie gęstsza, dzięki temu nie wsiąknie w spód ciasta.
Smacznego!
Niewiele jest tak pysznych ciast
OdpowiedzUsuń