Stary przepis na zupę śledziową

Zupa śledziowa - jedna z obowiązkowych potraw podczas Wigilii na stole w naszej rodzinie. Przygotowywana od zawsze przez moją babcię. Tutaj chciałam się podzielić z wami starym przepisem. 





Zupa śledziowa - składniki:
(na średni garnek) 
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 400 ml śmietany 
  • 1-2 liście laurowe 
  • cebula 
  • śledzie 1 kg 
  • sól
  • pieprz 
  • ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie)
Przygotowanie:
Wodę z octem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym zagotować. Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy ją w garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól i dodajemy śledzie. 

Uwaga:
Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną.

Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi ziemniakami. Wtedy jest najsmaczniejsza. 

Smacznego! :)

Komentarze

Prześlij komentarz