Zupa śledziowa - jedna z obowiązkowych potraw podczas Wigilii na stole w naszej rodzinie. Przygotowywana od zawsze przez moją babcię. Tutaj chciałam się podzielić z wami starym przepisem.
Zupa śledziowa - składniki:
(na średni garnek)
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 400 ml śmietany
- 1-2 liście laurowe
- cebula
- śledzie 1 kg
- sól
- pieprz
- ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie)
Przygotowanie:
Wodę z octem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym zagotować. Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy ją w garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól i dodajemy śledzie.
Uwaga:
Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną.
Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi ziemniakami. Wtedy jest najsmaczniejsza.
Smacznego! :)
Pycha :)
OdpowiedzUsuńZ gorącymi ziemniakami jest najlepsza! Ahh.. ten smak dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuń