Przepis na kapuśniak z prażokami

Stary przepis na kapuśniak. Pyszną, kwaśną zupę z prażokami. Nie wiesz czym są prażoki? Przeczytaj mój wpis, a wszystko wyjaśnię.


Przepis na kapuśniak z prażokami

Kapuśniak - składniki


  • woda
  • warzywa: pietruszka, marchewka, por, seler, czosnek (2 ząbki)
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • mięso (wędzone żeberka)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku)
  • majeranek (łyżeczkę)
  • zioła prowansalskie (pół łyżeczki)
  • pieprz

Prażoki - składniki

Ziemniaki gotujemy, jak już są miękkie, na wierzch wsypujemy mąkę pszenną. Czekamy 5 minut, aby się zaparowała, odcedzamy odlewamy szklankę wywaru z ziemniaków i ucieramy ziemniaki z mąką przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Jak są zbyt suche, to dolewamy wody. Później ucieramy wszystko przy pomocy pałki na jednolitą masę. Prażoki możemy okrosić boczkiem wędzonym pokrojonym w kostce, przesmażyć, dodać trochę cebulki i gotowe.

Przygotowanie kapuśniaku:
Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę z boczku z cebulką.

Kapuśniak i prażoki podajemy na oddzielnych talerzach.

Smacznego!

Komentarze

  1. Prażoki? Pierwsze słyszę, ale zrobiłam je właśnie według instrukcji i muszę przyznać, że to jest dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz