Nie masz czasu i chcesz zrobisz szybką i bardzo smaczną szarlotkę na miękkim biszkopcie? Sprawdź jak zrobić szybki jabłecznik.
Biszkopt
Składniki:
6 jajek
1 i 1/2 szkl. cukru
2 i 1/4 szkl. mąki
6 łyżek oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubić pianę z jajek, dodać cukier. Jak już cukier rozpuści się w ubitym białku dodajemy żółtka. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa:
Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek.
Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Biszkopt
Składniki:
6 jajek
1 i 1/2 szkl. cukru
2 i 1/4 szkl. mąki
6 łyżek oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubić pianę z jajek, dodać cukier. Jak już cukier rozpuści się w ubitym białku dodajemy żółtka. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa:
Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek.
Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pyszności :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodałabym do tych jabłek cynamonu :)
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na którą blachę, małą czy dużą?
OdpowiedzUsuńNa dużą :)
OdpowiedzUsuń