Poniżej przedstawiam prosty przepis na bigos, bez zbędnych dodatków. Jest dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia.
Składniki:
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę przez półtorej godziny, musi być miękka. Pamiętamy od przemieszaniu kapusty od czasu do czasu. W międzyczasie kroimy łopatkę i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelce, a później prużymy w garnku, aż do ugotowania. Jak kapusta będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i mięso. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
źródło: pixabay.com |
Składniki:
- Kilogram kiszonej kapusty
- Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)
- Dwa pętka kiełbasy wiejskiej
- Mały przecier pomidorowy
- Pieprz mielony
- Sól
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę przez półtorej godziny, musi być miękka. Pamiętamy od przemieszaniu kapusty od czasu do czasu. W międzyczasie kroimy łopatkę i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelce, a później prużymy w garnku, aż do ugotowania. Jak kapusta będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i mięso. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz