Prosty przepis na bigos

Poniżej przedstawiam prosty przepis na bigos, bez zbędnych dodatków. Jest dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia.
źródło: pixabay.com

Składniki: 


  • Kilogram kiszonej kapusty 
  • Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka) 
  • Dwa pętka kiełbasy wiejskiej  
  • Mały przecier pomidorowy 
  • Pieprz mielony
  • Sól

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę przez półtorej godziny, musi być miękka. Pamiętamy od przemieszaniu kapusty od czasu do czasu.  W międzyczasie kroimy łopatkę i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelce, a później prużymy w garnku, aż do ugotowania. Jak kapusta będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i mięso. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Komentarze