Sezon na jabłka czas zacząć! Dżem jabłkowy jest prosty, ale czasochłonny. Jednak bardzo zdrowy, bez różnych dodatków, które znajdziemy w sklepowych dżemach. Tutaj podaję tradycyjny przepis na dżem jabłkowy.
Składniki:
- Jabłka
- Cukier
- Woda
Przygotowanie:
Obieramy jabłka, wycinamy gniazda, kroimy jabłka w średnie plastry. Na spód garnka wlewamy odrobinę wody, kwaśne jabłka przesypujemy cukrem. Jeśli jabłka są słodkie nie przesadzamy z ilością cukru. Upróżone jabłka przerzucamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 40 minut. Później wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy do góry dnem. Czekamy do ostygnięcia
i wynosimy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
Smacznego!
Najlepsze odmiany jabłek na dżem:
- Antonówka
- Delikatesy
- Kortland
- Lobo
- Paulared
- Szampion
- Szara Reneta
Komentarze
Prześlij komentarz