Kompot z mirabelek - 2 przepisy na słoiki

Z racji tego, że w tym roku bardzo obrodziły śliwki mirabelki i nie mają nawet robaków (chociaż wcale ich nie pryskałam) trzeba zrobić coś z tymi słodkimi owocami. Najprostsze i najszybsze zawsze są kompoty, które świetnie sprawdzają się przy zimowych obiadach. Tutaj podam 2 przepisy na kompoty z mirabelek.


I sposób

Składniki:

  • mirabelki 
  • 4 łyżki cukru 
  • woda
  • słoiki


Przygotowanie:

Słoiki myjemy, można wyparzyć. Mirabelki płuczemy. Przekrawamy na pół i odrzucamy pestki. Dzięki tej metodzie mamy 100% pewności, że nie wrzucimy do kompotu żadnej niedobrej śliwki. Do słoika wypełnionego połówkami śliwek dodajemy 4 łyżki cukru. Śliwki w słoiku zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy słoik. Następnie zakręcone słoiki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 40 minut. Pamiętajmy, aby na dnie garnka z gorącą wodą położyć ściereczkę, aby słoiki stały stabilnie. wody w garnku powinno być tyle, aby była na wysokości 3/4 słoika.

II sposób

Składniki:

  • mirabelki
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
Przygotowanie


Słoiki myjemy, możemy wyparzyć. Mirabelki płuczemy, w całości wkładamy do słoików. W garnku gotujemy 1 L wody i dodajemy 1 kg cukru. Po zagotowaniu wody z cukrem, tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików ze śliwkami. Zakręcamy słoiki. Tutaj gotujemy słoiki z kompotem przez około 20 minut.

A Ty jaki masz przepis na kompot z mirabelek?



Komentarze

  1. Pyszności :) Ja u siebie mam czerwone mirabelki, są słodziutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja gotuje kompot i pozniej rozlewam do slojkow

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz