Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne danie, które niedawno zagościło w mojej kuchni, a będzie to przepis na jajecznicę z łososia bez dodatków mlecznych. Co prawda, nie robię go codziennie, a maks raz na trzy tygodnie.
Przepis:
- 100 g łososia wędzonego na zimo
- 4 jajka
- koperek (suszony lub świeży)
- pieprz
- sól
Łososia kroimy w kosteczkę lub po prostu rozrywamy płaty na mniejsze kawałki. Do tego przepisu używamy patelni, która nie przywiera, ponieważ będziemy robić jajecznicę bez dodatkowego tłuszczu. Ja używam patelni z powłoką tytanową. Kawałeczki łososia podgrzewamy na wolnym ogniu. W międzyczasie jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę koperku. Gdy mięso z łososia już się zetnie, wtedy wylewamy jajka z miseczki na patelnię, mieszamy. Do tej jajecznicy polecam kawałek chleba ze słonecznikiem. Jest to sposób na smaczne śniadanie, po którym każdy powinien czuć się lekko.
Komentarze
Prześlij komentarz