Prosty sposób na fasolkę szparagową

Okraszana fasolka szparagowa 

Jest to fajny sposób na niecodzienny dodatek do mięs. Możemy ją jeść również jako osobne danie. 

W przepisie opisana jest porcja dla 4 osób. 

Źródło: pixabay.com/
Czas wykonania ok 1h

Składniki: 

  • 2 kg fasolki szparagowej 
  • woda 
  • sól
  • masło
  • bułka tarta
Przygotowanie:
Surową fasolkę szparagową obieramy z ogonków. Płuczemy i wrzucamy do garnka ze szczyptą soli. Następnie gotujemy do czasu, aż fasolka zmięknie. W tak zwanym międzyczasie roztapiamy kostkę masła na rozgrzanej patelni. Kiedy masło już się roztopi podsypujemy je bułką tartą, Cały czas mieszamy. Musimy uważać, żeby bułka tarta nam się nie przypaliła. Taka "polewka" będzie dobra, gdy bułka zarumieni się na złoty kolor. 

Następnie ugotowaną, miękką fasolkę odsączamy z wody, porcjujemy na talerze. Fasolkę polewamy roztopionym masłem z bułką tartą. 

Smacznego! :)

Komentarze