Jak zrobić dżem jabłkowy?

Sezon na jabłka czas zacząć! Dżem jabłkowy jest prosty, ale czasochłonny. Jednak bardzo zdrowy, bez różnych dodatków, które znajdziemy w sklepowych dżemach. Tutaj podaję tradycyjny przepis na dżem jabłkowy. 




Składniki: 



  • Jabłka 
  • Cukier
  • Woda
Przygotowanie:

Obieramy jabłka, wycinamy gniazda, kroimy jabłka w średnie plastry. Na spód garnka wlewamy odrobinę wody, kwaśne jabłka przesypujemy cukrem. Jeśli jabłka są słodkie nie przesadzamy z ilością cukru. Upróżone jabłka przerzucamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 40 minut. Później wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy do góry dnem. Czekamy do ostygnięcia
 i wynosimy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.   

Smacznego!

Najlepsze odmiany jabłek na dżem: 
  • Antonówka
  • Delikatesy
  • Kortland
  • Lobo
  • Paulared
  • Szampion
  • Szara Reneta

Komentarze